Historia est magistra vitaе 

Сайт вчителя історії та правознавства Приморського регіонального українсько-болгарського багатопрофільного ліцею Димова К.С. Повний курс підготовки до ЗНО та ДПА з історії України
Меню сайту
Наше опитування
Якими матеріалами сайту ви користуєтесь?
Всього відповідей: 41
Афоризм
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Статистика
Кто сегодня был?
Димов Костянтин Савелійович - «На Урок»

Кандидат-студенти от българска народност

 Изпитните програми по специалности за специализираните изпити са пулбикувани в  Кандидатстудентския справочник за учебната 2016/2017 г.

 ПРИЕМ 2016/2017 

Информация за специалностите и броя на местата, за които ще се приемат студенти - лица от българска народност, живеещи извън Република България,  съгласно чл. 4, ал. 1 на ПМС № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, и граждани на Р. Македония, съгласно чл. 3, ал. 1 на ПМС № 228/1997 г., ще бъде публикувана след Решението на Министерския съвет за броя на приеманите студенти за учебната 2016/2017 г.

Кандидат-студентите е необходимо да следят информацията, която се публикува в сайта на Министерството на образованието и науката.  

Важна информация, публикувана в сайта на Министерството на образованието и науката.

ГРАФИК на кандидатстудентската кампания за приемане на българи, живеещи извън Република България ще бъде публикуван в сайта на МОН 

 Чужестранните гражданне се приемат за обучение лица от българска народност, живеещи извън Република България, както и граждани на Република Македония за студенти, съгласно чл. 4, ал. 1 на ПМС № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и чл. 3, ал. 1 на ПМС № 228/1997 г . за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България.

    Приемането на кандидат-студенти за субсидирано от държавата обучение за придобиване на образователно-квалификационните степени „бакалавър” или „магистър” след завършено средно образование се организира за -

• Лица от българска народност, живеещи извън Република България, които:

- имат поне един възходящ от български произход;

- притежават българско национално съзнание;

- пребивават трайно или постоянно на територията на друга държава. (за обучение по реда на чл. 4, ал. 1 на ПМС № 103/1993 г.)

• Граждани на Република Македония, живеещи постоянно на територията на републиката (за обучение по реда на чл. 3, ал. 1 на ПМС № 228/1997 г.).

    Не се допускат до кандидатстване лица, които:

- пребивават постоянно на територията на Република България.

- са студенти в български държавни висши училища.

- са ползвали правата си по ПМС № 103/1993 г. и ПМС № 228/1997 г., но не са приключили в срок обучението си по съответната образователно-квалификационна степен на висшето образование (бакалавър и магистър).

- са подали за участие в конкурса документ с невярно съдържание.

    Чуждестранните граждани, които са от българска народност, подават документи за кандидатстване в Министерството на образованието и науката.

След успешно полагане на изпитите, които се организират от МОН, ако кандидатите са класирани, се явяват на специализирани изпити в НМА. Тези кандидат-студентите се приемат в рамките на ежегодно утвърждавания от Министерския съвет брой студенти.

Приетите студенти се записват в НМА след представяне на:

-         Удостоверение за записване, издадено от МОН;

-         Документите, които за подадени в МОН при кандидатстването;

-         Документ за платена семестриална такса.

   Студентите, приети  съгласно чл. 4, ал. 1 на ПМС № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и чл. 3, ал. 1 на ПМС № 228/1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България, заплащат такса за обучение в размер, определен за българските граждани.


МОН ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА ПРИЕМ НА БЪЛГАРИ ОТ ЧУЖБИНА ЗА ОБУЧЕНИЕ В НАШИ ВИСШИ УЧИЛИЩА

Министерството на образованието и науката започва информационна кампания сред българските общности в чужбина за набиране на студенти, докторанти и специализанти, които желаят да продължат образованието си в нашите висши училища за учебната 2016-2017 година.

Информационните дни ще се проведат от 14 до 31 март 2016 г. в Молдова, Украйна, Албания, Косово, Македония и Сърбия.

Три групи от експерти ще посетят тези страни, за да разясняват чрез беседи, рекламни и информационни материали реда, условията и възможностите, които България предоставя за обучение в държавните висши училища. В работните групи за информационните дни освен експерти от МОН ще се включат и представители на Държавната агенция за българите в чужбина и на държавните висши училища. Предвидени са срещи с кандидат-студенти, родители, учители и други заинтересовани страни.

Първият лъч ще посети Македония, Албания и Косово, вторият – Молдова и Украйна, а третият – Западните покрайнини /Република Сърбия/.

Кампанията се провежда за пета поредна година. По предложение на българските посолства в Македония, Косово и Албания тази година за първи път ще се проведат информационни дни в Скопие, Призрен и Корча.

Досега в нашите висши училища се приемаха до 400 студенти и докторанти. Очаква се тази година до 1000 българи, живеещи извън България, да се запишат за обучение в нашите висши училища.  

Особенности поступления в вузы Болгарии

Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
 • Офіційьний блог
 • Приморський ліцей
 • РМЦ
 • відділ освіти
 • МОН України
 • Верховна Рада України
 • Центр ЗНО
 • болгарское общество
 • Цицерон

  Вхід на сайт

  Електронні підручники


  Електронна шкільна бібліотека

   

  Український козацький портал

  Сайт вчителя історії Димова К.С.
  СЬОГОДНІ В ІСТОРІЇ
  Українська правда
  Історична правда
  ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ

  ІЗБОРНИК
   litopys.org.ua

  Електронна бібліотека з історії України та всесвітньої історії